Pranayama og meditasjon

Dyp, bevisst pust har en dokumentert effekt på nervesystemet. Både det somatiske (viljestyrte) og autonome (ikke-viljestyrte/automatiserte) nervesystemet er involvert i pusten. Innenfor det autonome nervesystemet finner vi en ”gass” som kalles for det sympatiske nervesystemet og en ”brems” som kalles for det parasympatiske nervesystemet. 

Vi trenger begge deler for å kunne fungere optimalt i dagliglivet, under press og når vi trenger hvile. I vårt travle liv er det oftest gassen som er aktiv, noen ganger overaktiv over lengre tid, -altså den delen av nervesystemet, som er ment for å takle farer. Dette kan gjøre oss sårbare for å utvikle kroppslig og mental ubalanse eller sykdom. Sympatikus/gassen øker for eksempel puls og blodtrykk, øker pustesekvens og sender blod fra fordøyelsesorganer til skjelettmuskulatur. Bremsen, eller parasympatikus, trenger vi blant annet for hvile, restitusjon og fordøyelse.

Yogiske pusteøvelser er en unik inngangsport til å regulere nervesystemet, hvor vi bevisst kan øke parasympatisk aktivitet og dermed hjelpe oss selv til blant annet å finne mer ro, redusere stress, få bedre søvn og fordøyelse. Sammen med bevegelsessekvenser hjelper pusten å utvikle en sterk og sunn kropp med økt tilgang til sinnet gjennom pusten.

Yogasystemet tilbyr ulike teknikker for økt velvære fysisk, mentalt, emosjonelt og spirituelt. Målet ved å bruke de ulike teknikkene er en balansert fysisk kropp og tilstedeværelse i øyeblikket med et fredfyllt og bevisst sinn. En regelmessig praksis med pusteteknikker og meditasjon utvikler konsentrasjonen, gir mental klarhet, emosjonell balanse, og gir generelt et rolig og mer positivt utsyn på livet.


Kom og oppdag pustens betydning for deg under kyndig veiledning av Pia Klubb Fasmer, en yogalærer som har jobbet med Pranayama og Kriyas (renselsesteknikker) som en særlig viktig del av sin yogapraksis over mange år!

Instruktør: Pia Klubb Fasmer

OBS: Frem til 7 dager før workshopen kan påmeldingsavgiften refunderes med 50%.
Ingen refusjon etter dette tidspunktet.

Priser